تحديث
عندى لكم طريقة أحلى لعمل كفتة حاتى تجنن هنا:
http://my2cents.gawaher.com/21182/
وهنا:
http://my2cents.gawaher.com/6440
كفتى الحاتى الكبابجية بيحطوا فيها كمية دهن تصل الى 50% – ودة بيخللى طعمها يجنن طبعاً – لكن هذا مدمر للصحة وغير مناسب للمحافظة على الوزن ولا لكبار السن والمرضى
طريقتى مناسبة لكل هؤلاء – فهى خالية من الدهون تقريباً – لكن طعمة زى بتاعة الكبابجية ويمكن أحلى كمان
كفتة حاتى مشوية على البوتاجاز
اليكم اطريقة السهلة جداً لعمل كفتة حاتى روعة بدون فحم ولا شواية ولا تعب
الشوى على الفحم ثبت أن له مضار صحية خطيرة – حيث تتناثر حبيبات الفحم المشتعل وتلتصق باللحم – وفى هذه الحبيبات مواد مسببة للسرطان والعياذ بالله – أما طريقتنا فهى صحية وآمنة بإذن الله
سنحتاج شواية للشوى فوق البوتاجاز إسمها Crystal Oven تباع عند محلات الأدوات المنزلية وثمنها حوالى 40 جنيه – هذه الشواية أفضل من أى شواية فحم أو شواية كهرباء – وصورتها كالتالى
شواية فوق البوتاجاز – سريعة وصحية وعملية |
ملحوظة: عند شراء الشواية سنجد معها شبكة بداخلها – وهى الشبكة التى سنضع عليها الكفتة أو لحم أو فراخ الشوى – لكن الشبكة تكون قريبة من قاع الشواية مما يتسبب فى إحتراق قعر اللحم بينما من فوق لم يستوى بعد – ولحل هذه المشكلة البسيطة نأخذ الشبكة ونقوم بثنيها من الطرفين الأيمن والأيسر – بحيث تصبح عند وضعها عالية عن قاع الشواية وبالتالى لايحترق الطعام ويأخذ أعلاه وقت أكثر لإتمام طهيه (لثنى طرف الشبكة بسهولة: نضع الطرف بين باب خشبى وبين الحائط – من ناحية مفصلات الباب – ثم نغلق الباب على طرف الشبكة ليثبتها فى مكانها – وهنا يصبح من السهل علينا أن نثنيها باليد – على أن ندير وجهنا للناحية الأخرى أثناء الثنى تحسباً لأى حوادث لو لا قدر الله قفزت الشبكة من الباب حتى لا يصيبنا شئ)
- المقادير
- نصف كيلو لحم مفروم
- 1 بصلة متوسطة
- 2 ملعقة كبيرة خل
- 1 ملعقة صغيرة فلفل أسود
- 1 ملعقة صغيرة ملح
- 1 ملعقة صغيرة جلوتامات صوديوم (ملح صينى) لاضفاء طعامة للكفتة بدل الدهن اللى الكبابجية بيضيفوه للحمة
- 4 ملاعق كبيرة أرز غير مطهى – مجروش فى الكبة
الطريقة
- نقشر البصل ثم نفرمه فى الخلاط مع الخل
- نصفى ماء البصل جيداً ونحتفظ بماؤه (ممكن وضع البصل المفروم فى قماشة ونقفلها عليه وبعدين نضغط عليها بقوة لتصفية كل الماء فى طبق)
- نضرب حبة طماطم صغيرة فى الكبة مع ماء البصل وقليل من الملح والفلفل
- نخلط البصل الخالى تماماً من الماء مع اللحم المفروم والملح والفلفل وجلوتامات الصوديوم ونعجنهم مع بعض باليد
- نترك الخليط فى الثلاجة بدون غطاء لمدة ساعتين ليجف ويتماسك أكثر
- فى نفس الوقت نطحن حبوب الارز فى مطحنة البن حوالى 10 ثوانى ليصبح ارز مجروش لكن ليس ناعم كالدقيق – ثم ننقعه فى خليط ماء البصل والطماطم المتبلة لمدة ساعتين ايضاً
- نصفى الرز من ماء البصل ثم نضيف الرز الى اللحم ونقلبهم جيدا
- نبل يدنا بماء البصل ونمسح بها على السيخ او يد الملعقة الخشب – ثم نصبع الكفتة عليه بأن نأخذ كرة من اللحم ونضغط عليها بيدنا حول يد ملعقة خشب – ثم نجعل الملعقة فى وضع رأسى – ونبلل يدنا بماء البصل ونضغط ونفرد حتى يتكون شكل صباع الكفتة – ثم نسحب الصباع برفق من يد الملعقة ونرص الكفتة على شبكة الشواية (سبب التصبيع على يد ملعقة خشب حتى يصبح هناك فراغ داخل صباع الكفتة فيستوى اللحم من الداخل أثناء الشوى)
- بعد الإنتهاء من تصبيع كل الكمية ورصها على الشبكة فى الشواية نغلق عليها الغطاء ونسوى الكفتة على نار عالية فوق البوتاجاز – حوالى 7 دقائق على الوجة الاول ثم 4 دقائق على الوجه الثانى بعد قلب اصابع الكفتة
- ولما نقلبها نسقيها بخليط ماء البصل من الكوب
- بعد تمام الطهى – حوالى 11 دقيقة – نخرج الكفتة من الشواية – ونقدمها ساخنة مع سلطة طحينة – او نتركها وبعد أن تبرد تماما نحفظها فى كيس بالفريزر
على فكرة انا مش بس بانصحكم تاكلوا كفتة الحاتى بطريقتى – انا كمان عندى فكرة هايلة ليكوا – وهى انكوا تستخدموها كبديل للحمة المفرومة فى أى وصفة أكل تتضمن لحمة مفرومة – مثل المكرونة بالباشميل – اسباجيتى باللحمة المفرومة – رز بالخلطة – الساموسا – اى عجائن باللحمة المفرومة وغيرها الكثير – صوانى الباذنجان او الكوسة بالباشميل – لازانيا وغيرها من المكرونات
الطريقة سهلة – وهى اننا نعمل كفتة حاتى وبعد ما تبرد نشيلها فى اكياس فى الفريزر – وعند الحاجة الى لحمة مفرومة نطلع كيس كفتة وبعد ما تفك نفرولها بايدينا فتافيت ونستخدمها بدل اللحمة المفرومة – كدة أى أكلة حتكون أخف على المعدة بكتييييير – لأن طريقة شوى الكفتة بيخلليها تفقد معظم الدهون لانها بتنز طول الوقت وتسقط من الكفتة فى قاع الشواية بعيد عن الكفتة الى متعلقة على الرف الشبكة – وحتضيف طعم الشوى لكل اكلاتك فتزود طعامتها اكتر
ليست هناك تعليقات:
إرسال تعليق