بعد سنوات من الفشل قدرت مؤخراً اتقن عمل المايونيز – بطريقة سهلة جداً – بل زادت خبرتى فى صنعه حتى عرفت ازاى اجعله جامد مش طرى وبكمية أقل من الزيت – اليكم الطريقة بالتفصيل
المقادير لعمل 700جم مايونيز
- 2 بيضة
- نصف ملعقة صغيرة ملح
- ربع ملعقة صغيرة شطة
- 3 ملعقة صغيرة حب مستردة مطحون
- 2 ملعقة صغيرة فلفل اسود
- 600جم زيت زيتون (3 كوب)
- ملعقتين خل
- عصير ليمونة
الادوات
- خلاط صغير او كبة يكون لها فتحة علوية – والأفضل الميكسر اللى بيتمسك باليد وسلاحه مبطط فى القعر
الطريقة
- نضرب اولا البيض لوحده لغاية ما يعمل رغاوى ويبقى هش
- نضيف الملح والشطة ونضربهم قليلا
- اثناء دوران الخلاط نضيف سرسوب من الزيت من الفتحة العلوية
- نستمر في اضافة الزيت ببطء حتى نفرغ من كمية الزيت كلها – سنلاحظ اننا كلما اضفنا مزيد من الزيت يتجمد المايونيز اكثر
- في النهاية نضيف باقي المقادير ونضرب مرة أخيرة
ملاحظات
- ضرب البيض لوحده اولا يجعل المايونيز هش وجميل
- ضرب البيض والملح والشطة لوحدهم مع قليل من الزيت يخللى المايونيز يتقل ومايبقاش طرى – بكمية أقل من الزيت
ثومية
ممكن نعمل بنفس الطريقة ثومية garlic sauce خطيرة وذلك باضافة معلقة كبيرة ثوم مقروم في الخطوة الأخيرة السابقة
وهناك ثومية بطريقة ثانية المقادير فيها 6 فقط: بيض وملح وثوم وزيت وليمون وخل
- نضرب البيضة والملح لغاية ما تتكون فقاعات
- نضيف زيت زيتون بالتدريج ولما يبدأ يتقل نحط 5 فصوص ثوم كبار مهروسين ونضرب لغلية ما يبقوا ناعمين
- نستمر فى اضافة زيت بالتدريج بنفس طريقة المايونيز لغلية ما يجمد
- فى الآخر نضيف عصير ليمونة كبيرة ومعلقة كبيرة خل ونضرب مرة أخيرة
- لا نستخدم مستردة ولا شطة ولا فلفل اسود
- نحفظ المايونيز والثومية فى الثلاجة
ثومية أصلية
الطريقى التقليدية الاصلية للثومية اللبنانى تختلف عن الطريقة السابقة – انا لسة ما جربتهاش بس باذن الله ناوى اجربها قريب
المقادير
- كوب فصوص ثوم
- كوب وربع زيت زيتون
- عصير ليمونة بنزهير
- ربع معلقة صغيرة ملح
الطريقة
- نضرب الثوم مع الملح فى الكبة او الخلاط
- نضيف الزيت قطرات بالتدريج اثناء تشغيل الخلاط
- نضيف قليل من عصير الليمون من حين لاخر
- نستمر فى وضع الزيت سرسوب اثناء ما الخلاط شغال لغاية ما نخلص الزيت – حنلاقى الثومية تقلت وبقت جاهزة
- نحط الثومية فى علبة بلاستيك فى الثلاجة ويفضل ان تبات فى الثلاجة لليوم التالى عشان يبقى طعمها احلى
- ممكن تتحفظ فى الثلاجة اسابيع
تحديث – ثومية بطريقة اسهل واسرع
الطريقة الاصلية بتستخدم كمية رهيبة من الثوم – انا وجدت طريقة احسن واسهل واسرع وهى الطريقة اللى بتستخدمها المطاعم اللبنانية والخليجية
المقادير
- 5 فصوص ثوم كبيرة مهروسة
- نصف معلقة صغيرة ملح
- ربع كوب عصير ليمون بنزهير-ايطالى-اضاليا (او معلقتين كبار خل)
- كوب زيت زيتون
- بياض 2 بيضة مثلجة
- من 2 الى 4 معلقة كبيرة ماء مثلج
الطريقة
- نضرب الثوم مع الملح ومعلقة عصير ليمون وربع الزيت فى الخلاط
- بعد ما ينعم الخليط نضيف بالتبادل مرة سرسوب زيت ومرة معلقة صغيرة عصير ليمون
- اثناء دوران الخلاط نضيف بياض البيض يكون مثلج (انا باحطها فى الفريزر 10 دقائق قبل ما ابدأ) وبعدين نضيف باقى الزيت سرسوب برضه لغاية ما الثومية تتقل
- فى الاخر نضيف معلقتين ماء مثلج (باحطهم 10 دقائق برضه فى طبق معدن فى الفريزر) ونضرب حنلاقى الماء المثلج عمل مفعول السحر: خلى الثومية لونها ابيض كالحليب وناعمة كالحرير وتقيلة كالمايونيز
وبالف هنا وشفا
دمتم في رعاية الله وحفظه
حاج محمد
ليست هناك تعليقات:
إرسال تعليق