15 يناير 2014

طريقة عمل المايونيز والثومية

بعد سنوات من الفشل قدرت مؤخراً اتقن عمل المايونيز – بطريقة سهلة جداً – بل زادت خبرتى فى صنعه حتى عرفت ازاى اجعله جامد مش طرى وبكمية أقل من الزيت – اليكم الطريقة بالتفصيل

المقادير لعمل 700جم مايونيز

  • 2 بيضة
  • نصف ملعقة صغيرة ملح
  • ربع ملعقة صغيرة شطة
  • 3 ملعقة صغيرة حب مستردة مطحون
  • 2 ملعقة صغيرة فلفل اسود
  • 600جم زيت زيتون (3 كوب)
  • ملعقتين خل
  • عصير ليمونة

الادوات

  • خلاط صغير او كبة يكون لها فتحة علوية – والأفضل الميكسر اللى بيتمسك باليد وسلاحه مبطط فى القعر

الطريقة

  • نضرب اولا البيض لوحده لغاية ما يعمل رغاوى ويبقى هش
  • نضيف الملح والشطة ونضربهم قليلا
  • اثناء دوران الخلاط نضيف سرسوب من الزيت من الفتحة العلوية
  • نستمر في اضافة الزيت ببطء حتى نفرغ من كمية الزيت كلها – سنلاحظ اننا كلما اضفنا مزيد من الزيت يتجمد المايونيز اكثر
  • في النهاية نضيف باقي المقادير ونضرب مرة أخيرة

ملاحظات

  • ضرب البيض لوحده اولا يجعل المايونيز هش وجميل
  • ضرب البيض والملح والشطة لوحدهم مع قليل من الزيت يخللى المايونيز يتقل ومايبقاش طرى –  بكمية أقل من الزيت

ثومية

ممكن نعمل بنفس الطريقة ثومية garlic sauce خطيرة وذلك باضافة معلقة كبيرة ثوم مقروم في الخطوة الأخيرة السابقة


وهناك ثومية بطريقة ثانية المقادير فيها 6 فقط: بيض وملح وثوم وزيت وليمون وخل

  • نضرب البيضة والملح لغاية ما تتكون فقاعات
  • نضيف زيت زيتون بالتدريج ولما يبدأ يتقل نحط 5 فصوص ثوم كبار مهروسين ونضرب لغلية ما يبقوا ناعمين
  • نستمر فى اضافة زيت بالتدريج بنفس طريقة المايونيز لغلية ما يجمد
  • فى الآخر نضيف عصير ليمونة كبيرة ومعلقة كبيرة خل ونضرب مرة أخيرة
  • لا نستخدم مستردة ولا شطة ولا فلفل اسود
  • نحفظ المايونيز والثومية فى الثلاجة

ثومية أصلية

الطريقى التقليدية الاصلية للثومية اللبنانى تختلف عن الطريقة السابقة – انا لسة ما جربتهاش بس باذن الله ناوى اجربها قريب

المقادير

  • كوب فصوص ثوم
  • كوب وربع زيت زيتون
  • عصير ليمونة بنزهير
  • ربع معلقة صغيرة ملح

الطريقة

  • نضرب الثوم مع الملح فى الكبة او الخلاط
  • نضيف الزيت قطرات بالتدريج اثناء تشغيل الخلاط
  • نضيف قليل من عصير الليمون من حين لاخر
  • نستمر فى وضع الزيت سرسوب اثناء ما الخلاط شغال لغاية ما نخلص الزيت – حنلاقى الثومية تقلت وبقت جاهزة
  • نحط الثومية فى علبة بلاستيك فى الثلاجة ويفضل ان تبات فى الثلاجة لليوم التالى عشان يبقى طعمها احلى
  • ممكن تتحفظ فى الثلاجة اسابيع

تحديث – ثومية بطريقة اسهل واسرع

الطريقة الاصلية بتستخدم كمية رهيبة من الثوم – انا وجدت طريقة احسن واسهل واسرع وهى الطريقة اللى بتستخدمها المطاعم اللبنانية والخليجية

المقادير

  • 5 فصوص ثوم كبيرة مهروسة
  • نصف معلقة صغيرة ملح
  • ربع كوب عصير ليمون بنزهير-ايطالى-اضاليا (او معلقتين كبار خل)
  • كوب زيت زيتون
  • بياض 2 بيضة مثلجة
  • من 2 الى 4 معلقة كبيرة ماء مثلج

الطريقة

  • نضرب الثوم مع الملح ومعلقة عصير ليمون وربع الزيت فى الخلاط
  • بعد ما ينعم الخليط نضيف بالتبادل مرة سرسوب زيت ومرة معلقة صغيرة عصير ليمون
  • اثناء دوران الخلاط نضيف بياض البيض يكون مثلج (انا باحطها فى الفريزر 10 دقائق قبل ما ابدأ) وبعدين نضيف باقى الزيت سرسوب برضه لغاية ما الثومية تتقل
  • فى الاخر نضيف معلقتين ماء مثلج (باحطهم 10 دقائق برضه فى طبق معدن فى الفريزر) ونضرب حنلاقى الماء المثلج عمل مفعول السحر: خلى الثومية لونها ابيض كالحليب وناعمة كالحرير وتقيلة كالمايونيز

وبالف هنا وشفا

دمتم في رعاية الله وحفظه

ليست هناك تعليقات:

إرسال تعليق