أقدم لكم اليوم أسهل طريقة مع شرح بالفيديو لعمل بسطرمة هايلة فى البيت – صحية ونظيفة وكمان موفرة – وأطعم من أى سوبرماركت – المقادير هنا مناسبة لعمل كيلو واحد من اللحم – لكن ممكن عمل أى كمية مع زيادة المقادير بنفس نسبة الزيادة فى وزن اللحم
- قطعة أو أكثر من اللحمة سمكها لا يزيد عن 3-4 سم – وطولها من 10 الى 30 سم – المفروض تكون وش فخدة او عرق تريبيانكو لكن أى لحم كندوز صغير او حتى كبير بلدى او مستورد برضه ينفع عادى
- ملح بنسبة 10% من وزن اللحمة (أى 100جم بالنسبة لكيلو لحم)
وللخلطة (تكفى لكيلو واحد من اللحم)
- حلبه حصي بنسبة 10% من وزن اللحم
- 2 معلقة كبيرة بابريكا (فلفل حلو مطحون)
- معلقة صغيرة فلفل اسود
- معلقة صغيرة ورق لورا مطحون
- معلقة صغيرة كبابة صينى
- نصف معلقه صغيرة ملح ناعم
- 1 راس ثوم
- 4 كوب ماء
البسطرمة تحتاج الى 3 مراحل مجموعها 9 ايام لتكون جاهزة
- يوم تمليح فى الثلاجة
- ويوم تجفيف فى الهواء غير مغطاة
- 7 ايام تجفيف فى الهواء مغطاة بالحلبة
التعليق يكون فى مكان جيد التهوية لكن بعيد عن الأتربة – لو اللحمة تخينة حتحتاج وقت أطول – وكمان حنضطر نعمل شقوق فيها عشان نحشيها ملح – لكن دة ممكن يخليها حادقة قوى – عشان كدة الأفضل اننا نطلب من الجزار ان قطعية اللحمة تكون رفيعة مش تخينة – سمك 3 او 4سم مناسب قوى – وبكدة مش حنحتاج نعمل شقوق ولا نطول المدة
- أول حاجة حنحضر خلطة الحلبة: نطحن الحلبة كويس لتصبح ناعمة جداً ونخلط معها الملح والتوابل ونفرم الثوم مع قليل من الماء ونرش الكل فى وعاء الماء بالتدريج ونقلب كويس بمعلقة – ونغطيها ونتركها فى الثلاجة يومين
- نرص اللحمة فى علبة بلاستيك او صينية وبعدين نرش الملح عليها ونضغط بايدنا عشان الملح يلزق فى اللحمة – ولو بنعمل اكتر من قطعة لحم واعلبة مش مكفية ممكن نضع طبقة لحم تانية فوق الاولى – ونترك العلبة فى الثلاجة 24 ساعة
- احنا مش محتاجين اننا نضع ثقل على اللحمة ولا نضع اللحمة فى صفاية – بالعكس احنا محتاجين الماء المملح – كل شوية الملح حيطرد السوائل من اللحمة والعلبة حتتملى سوائل اكتر لغاية ماتغمر اللحمة – ودة مفيد عشان الملح يتغلغل فى كل انسجة اللحمة – وبعد مرور نصف الوقت – لو اللحم طبقتين – نبدل اللحمة فنضع الطبقة اللى تحت فوق واللى فوق نحطها تحت عشان تتنقع فى ماء الملح هى كمان
- فى اليوم الثانى نصفيها من كل السوائل اللى خرجت منها وننطر الملح جيدا من اللحم ثم نشطفها بماء الحنفية للتخلص تماما من بقايا الملح
- ننقع اللحم فى ماء لبعض الوقت لاخراج الملوحة الزائدة (غالبا ساعة واحدة تكفى – وممكن ندوق ماء النقع على طرف لسانا ولو لسة حادقة نغير ماء النقع ونترك اللحم فيه وقت اضافى حتى يصبح الملح مظبوط – بس بشرط الا نتركها حتى تصبح دلعة حتى لا تتعرض للتلف)
- نعمل خرم فى أعلى اللحمة نضع فيه قطعة حبل بلاستيك او دوبارة سميكة ونعلقها 24 ساعة لتجف تماما
- نغمس قطعة اللحمة فى خلطة الحلبة بحيث تغطيها تماما ثم نعلقها وتحتها صينية لالتقاط ما قد يتساقط منها
- بعد كام ساعة لما الحلبة تنشف عليها نغطيها بطبقة ثانية من الحلبة من كل النواحى ونرجع نعلقها تانى – ونستخدم ما تبقى من الخلطة فى تغطية أى أجزاء مكشوفة من اللحم – وفى الآخر نبل ايدنا ماء ونملس عليها لاغلاق أى فتحات او تشققات
- نعلق اللحمة فى مكان جيد التهوية – بجوار شباك المطبخ مثلا – ونتركها أسبوع لتمام التسوية والتشبع بطعم خلطة البسطرمة
- نقطع البسطرمة شرائح رقيقة وتقدم كما هى او تطهى مع البيض او البيتزا او الفطائر المتنوعة
- البسطرمة اللى قطعنا منها نحفظ بقيتها فى الثلاجة – أما القطع اللى لم نقطع منها يمكننا تركها معلقة شهور – لكن لو بدأت تنشف وعايزينها تفضل طرية نحفظها فى الثلاجة
وبالف هنا وشفا
لمشاهدة الخطوات بالفيديو اضغط هنا
ليست هناك تعليقات:
إرسال تعليق